Keresés ebben a blogban

2011. március 25., péntek

Chilis hot dog (Coney Island Hot Dog)




Ha hot dog, akkor persze Amerika. Rengeteg féle és fajta hot dog van odaát és mindenki esküszik a sajátjára. Így van ez a detroiti American Coney Island és Lafayette Coney Island éttermekkel is. 1917-ben Gust Keros kezdte üzemeltetni az American Coney Island-et, majd bevonta testvérét, William-et is. Később szétváltak, mivel Bill egy speckóbb chilit akart a hot dogra és ezért megnyitotta a Lafayettet. Az előbbi szomszédjában. Mindössze a chili fűszerezése és a mustár fajtája különbözik, de a fél város ide, a másik fele oda húz. :) Az éttermek a család harmadik generációját tartják el. Én persze nem ismerem az ő eredeti receptjüket, ezért a sajátomat adom tovább.


Hozzávalók:

8 db hot dog kifli
8 db virsli
1 fej édesebb hagyma (legjobb a spanyol)
4 ek mustár

és a
chilis marha:
300 g darált marhahús
1 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
4 dl passzírozott paradicsom
4 dl húsleves (vagy víz)
házi chili fűszerkeverék
só, frissen őrölt fekete bors
olaj

házi chili fűszerkeverék:
1 tk római kömény
1 tk köménymag
4 db szegfűszeg
1/4 tk fahéj
1,5 tk oreganó
1 tk cayenne-i bors
1 tk pirospaprika


A fűszerkeverékhez a római és a sima köményt szárazon megpirítom. Mozsárba teszem, hozzáadom a szegfűszeget, az oreganót és összezúzom őket. Ehhez keverem hozzá a többi fűszert.

A felkockázott vöröshagymát olajon megfuttatom, mikor üveges, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a marhahúst. Addig folyamatosan keverem, amíg a nyers színét el nem veszti, így elkerülhető, hogy nagy csomókba álljon össze a hús. Mikor már kissé megpirult, sózom, borsozom, hozzáadom a chili fűszert és átforgatom. Felöntöm a paradicsommal és a húslevessel, majd lassú tűzön főzöm, míg a felére besűrüsödik.

A virsliket megsütöm, a félbe vágott és előmelegített (opcionálisan gőzölt) kiflikbe teszem, rá a chilis marhát, egy fél kanál mustárt, végül megszórom a kockára vágott hagymával.

2 megjegyzés:

OceanCowboy írta...

Szia!

Hát igen a chilidog. Éveket töltöttem az usaban és ez az egyszerű de nagyszerű étel volt az egyik kedvencem. Sőt 2009 június 4-én nekem is volt szerencsém nézőként részt venni 40 000 másik fanatikus társammal egyetemben a hires neves hot dog evő versenyen. Ez a rendezvény az eredeti New York-i Coney Islandon kerűl megrendezésre évek óta az 1910 években elsőként megnyitott Nathan"s hot dog stand közelében.

Bár már másban utazom azért néha jó nosztalgiával visszagondolni az ott eltöltött időre.

Köszi a postot és várom a következőt. Ha szándékodban áll esetleg a nathan"s hot-dog eating contestről egy postot publikálni, adhatok egy szépen kidolgozott anyagot és egy csomó képet a New York-i versenyről.

peti

Winebeershoot írta...

Szia! Örülök, ha régi emlékeket idézhettem meg. Én magam "csak" egy rövidebb nyaralás erejéig jutottam el Amerikába, de amikor hazajöttem, még jó ideig honvágyam volt oda. :)
Azt meg mindig is mondogattam, hogy az egyszerű ételek a legjobbak, pláne a különböző nemzeteknél megtalálható más és más kenyérféleséggel összekapcsolt gyorsételek, pita, pizza, tortilla, hot dog, hamburger. És egyáltalán nem szükséges, hogy ezek junkfood kategóriák legyenek. Mindent el lehet készíteni jó minőségben.
A verseny biztos nagy élmény volt! A róla szóló poszt lehetőségét köszönöm ugyan, de meghagynám inkább a tollforgatásban jártas blogtársaim valamelyikének, én maradnék inkább a recepteknél. Suszter a fakanálnál. :) De tényleg köszönöm, és várunk legközelebb is! W.