Keresés ebben a blogban

2011. február 12., szombat

Croissant, csokis párna és amit akartok





Ez a bejegyzés ismét az öcsém érdeme:

A recept tulajdonképpen Vincent Talleu YouTube-on található receptjének picit módosított változata.


Hozzávalók a tésztához:
250 g vaj
600 g liszt + a nyújtáshoz
12 g só
30 g élesztő
80 g cukor
2,5 dll víz
1 dl l tej

Töltelékek:
étcsoki, alma, meggy, nutella, sajt, és ami tetszik




A vajat leszámítva minden hozzávalót beleteszek egy keverőtálba, összedolgozom amíg egynemű tésztát nem kapok, majd kiveszem és az asztalon gyúrom tovább körülbelül tíz percig. Kinyújtom 4 mm vastagságú téglalapra, és lisztezett tálcán lefóliázva beteszem a mélyhűtőbe, kb 10-15 percre.
Ezalatt a vajat veszem kezelésbe. Vagy az egyszerű módszerrel lereszelem, vagy pedig 5 darabba vágva, lisztbe forgatva őket, egyenként sodrófával megütögetem, majd kinyújtom, kb. 2-3 mm vastagságúra.
Ha a tészta kellőképp lehült, akkor előveszem és a felére elhelyezem a vajat, egy kis peremet hagyva körbe a szélén. (Ügyeljünk arra, hogy a vaj és a tészta is nagyjából egyforma keménységű és hideg legyen. Ha a vaj felmelegedett, míg dolgoztunk vele, tegyük egy rövid időre azt is a mélyhűtőbe.)
Ráhajtom a vajas részre a tészta másik felét és körbe a szélénél összenyomkodom, lehetőleg úgy, hogy ne maradjon bent levegő.
Ezután sodrófával elkezdem picit megütögetni a tésztát, így megtörve egy kicsit a vajat, majd 4 mm-es vastagságúra nyújtom. Dupla hajtogatás jön, tehát a két szélét behajtom középig, majd a jobb felét rá a balra. Persze lehet fordítva is : ) Szóval lesz négy réteg egymáson. Ezt megint kinyújtom, majd szimplán hajtogatom, tehát a tészta egyik szélét behajtom az egyharmadáig, a másik szélét meg ráhajtom erre, szóval lesz három réteg egymáson. Lisztezett tálcára rakom, lefóliázom és minimum egy órára a hűtőbe teszem.

Ezalatt el lehet készíteni a töltelékeket. A meggyet hasonlóképpen, mint a lúdláb tortánál, az almát én kisebb darabokra vágom és összekeverem egy kis cukorral, fahéjjal, a csokit feldarabolom, és ezekkel töltöm a tésztát.

Ha a tésztám kipihente magát, előveszem a hűtőből és kinyújtom 3-4 mm-esre.
A croissant, csokis párna stb. formázását nem írom le, Vincent videóján remekül lehet látni:




A megformázott péksütiket sütőpapíros tepsire rakom, és kb. 1,5-2 óráig kelesztem, hűvös, de legfeljebb szobahőmérsékletű helyen. A melegtől összeolvad a vaj a tésztával, és nem lesz leveles a végeredmény.
Ha megkeltek, egész tojással megkenem őket és 180 fokon 15-20 perc alatt megsütöm.








Nincsenek megjegyzések: