Keresés ebben a blogban

2011. január 2., vasárnap

Lúdláb torta





Újév első napján együtt ebédelt a család. A főzés nemes feladatát az öcsém vállalta magára.
Ezt a hihetetlenül finom csodát is ő sütötte. Idáig bárhol ettem lúdláb tortát, mindenhol tömény vajas krémmel töltötték, amit nem bírok megenni. Az öcsém által készített krém is tartalmaz vajat, mégis könnyű, egyáltalán nem vajízű. Heten voltunk, a tizenkét szeletes tortának esélye sem volt a túlélésre....

Piskóta hozzávalók:
3 tojás
3 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaó

A tojást habosra keverjük a cukorral. Addig verjük, amíg közel olyan kemény nem lesz, mintha csak a fehérjéből vernénk habot.
Amikor már kellően habos a tojás, apránként, óvatosan keverjük hozzá a lisztet és a kakaót, vigyázva, hogy ne törjön nagyon össze a hab.
A masszát kivajazott-kilisztezett tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 160 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük. A sütési idő vége felé végezzünk tűpróbát. Ha nem ragad a tészta a tűre, akkor készen van.
A megsült piskótát hűlni hagyjuk.

A csokikrém hozzávalói:
 6 tojás
25 dkg cukor
30 dkg vaj
15 dkg étcsokoládé
10 gr vaníliás cukor

A tojást a cukorral gőz fölött addig keverjük, amíg cukor teljesen elolvad. Ekkor hozzáadjuk a darabokra tört csokit és a vajat. Tovább keverjük, amíg a csoki és a vaj is elolvad, és teljesen egynemű lesz a csokoládé masszánk. Lehűtjük, és habverővel habosra keverjük.

 Kb. 400 gr mirelit magozott meggyet beletesszük egy lábosba, ízlés szerint cukrozzuk, fűszerezzük egy kis szegfűszeggel és fahéjjal. Felöntjük fél dl rummal. Addig főzzük, amíg a leve szirup sűrűségű nem lesz.
A meggyet szűrjük le, és a sziruppal együtt hagyjuk kihűlni.
A díszítéshez tegyünk félre 12 db szép meggyszemet.

A tortalapot megkenjük a meggy szirupjával. A krém egyharmadát elkenjük a piskótán. Körkörösen kirakjuk a meggyel. A krémből tegyünk félre egy keveset a díszítéshez, és a többit simítsuk rá egyenletesen a torta tetejére és az oldalára.
A tortát kb. 20-30 percre a fagyasztóba tesszük, hogy a csokoládé bevonatot könnyebben rá tudjuk simítani.



 15 dkg étcsokoládét darabokra törünk és 3 evőkanál olajjal gőz felett felolvasztjuk, és bevonjuk vele a tortát.



A maradék krémet habzsákba töltjük, és ezzel díszítjük a tortát. A csokoládérózsák tetejére meggyszemeket ültetünk.




Nincsenek megjegyzések: